Saturday, March 26, 2011

Sucker Punch;Badass Hottie in Action!

Antara filem yang aku tunggu tahun ni,Sucker Punch!



Filem ni agak complicated kalau kita nak compare dengan realiti.Tapi jalan ceritanya simple je cuma dikembangkan dengan cara yang lebih kreatif.Itu yang buatkan penonton agak tertanya-tanya.Pedulikan pasal perkenbangan ceritanya yang agak 'berlapis-lapis',just sit and enjoy the stunning action okay?
Ceritanya bermula dengan kehidupan Baby Doll yang mengalami kemurungan selepas kematian ibunya.Ketiadaan ibunya menyebabkan bapa tirinya bertindak luar batasan dan menyebabkan Baby Doll secara tak sengaja 'ter'bunuh adiknya.Dia dihantar ke sebuah pusat tahanan pesakit mental dan bertemu dengan rakan-rakan baru seperti Sweet Pea,Rocket,Blondie dan Amber.
Baby Doll merancang untuk melarikan diri dan perlu mendapatkan beberapa benda untuk merealisasikan rancangannya.Antara benda yang perlu didapatkan ialah peta,pemetik api,pisau dan kunci.Kaedah Baby Doll dan rakan-rakan mendapatkan benda-benda tadi dipaparkan dalam kaedah yang kreatif iaitu menggunakan imaginasi Baby Doll semasa melakukan tarian.
Imaginasi pertama Baby Doll yang paling menarik perhatian aku.Dia terpaksa menewaskan 3 'Steel Ronin'(siapa pernah main game Red Alert 3 mesti tau) yang besar selepas menerima pedang samurai.
Semua teknik mendapatkan item dipaparkan dalan bentuk imaginasi dimana Baby Doll dan kawan-kawannya perlu mengalahkan tentera Jerman untuk mengambil peta,berlawan dengan naga untuk pemetik api,berlawan dengan robot untuk pisau dan seterusnya.
Sepanjang perjalanan Baby Doll,satu-persatu rakannya mati bermula dengan Rocket,Amber dan Blondie.Hanya Baby Doll dan Sweet Pea yang terselamat.Seterusnya kena tengok sendiri.Selain Steel Ronin,kemunculan Kirov Airship(zappelin) dan tentera Jerman menyebabkan filem ni nampak macam live action game.Bukan tentera Jerman biasa,tentera Jerman yang dah mati dan dihidupkan semula.Ingat lagi filem pertama Hellboy?Seorang lelaki Jerman mistik bernama Kroenen,yang hidup dengan bantuan ilmu hitam dan clockwork.
Siapa suka awek-awek comel beraksi lasak,filem ni paling tepat.Bukan satu,ada lima aweks comel tuuu!!

Post a Comment