Monday, March 11, 2013

Sabah Invasion;Sisi Lain Masyarakat Malaysia

As salam semua…

 

Maaf sebab lama sangat tak update blog ni disebabkan kesibukan kerja.Dalam masa yang sama negara kita masih lagi panas dengan isu pencerobohan Lahad Datu oleh “waris” Kesultanan Sulu.

Terlalu banyak cerita yang berlegar di internet dan sesetengahnya palsu semata-mata.Kadang-kadang jadi panas hati bila baca komen akal cacat di Facebook.

Dalam tempoh tegang ni aku harap sebagai rakyat Malaysia kita mestilah mendokong sebarang usaha untuk mempertahankan negara.

Tak kurang juga ‘usikan’ nakal dari negara jiran terutamanya Indonesia yang mentertawakan kemampuan PDRM dan ATM.Jadi,biarkan sahaja mereka berkata apa yang mereka mahu,yang penting hanya kita yang tahu keupayaan pasukan keselamatan kita.

 

sabah

 

Buat masa ini biarlah pasukan keselamatan menyelesaikan tugas mereka mencari dan menghapuskan saki baki tentera Kesultanan Sulu yang tidak menghormati pelawaan penyelesaian konflik tanpa pertumpahan darah.

Bukan setakat saki-baki tentera Sulu,malahan sesiapa juga yang terlibat berkomplot dengan penceroboh akan dibersihkan.Sewajarnya mereka tidak diberi muka lagi memandangkan kekejaman mereka menganiaya mayat anggota keselamatan yang terkorban dalam serangan hendap di Simunul,Samporna,Sabah.Khabarnya serangan hendap itu juga didalangi talibarut mereka yang mendedahkan maklumat operasi.Aku tak berani nak mengesahkan kesahihan khabar tersebut.Rujuklah mana-mana sumber yang kredibel.

Berlakunya pencerobohan bersenjata di Sabah ni membuka mata ramai rakyat Malaysia yang sebahagiannya selesa dengan menganggap Malaysia tiada musuh.Tak kurang juga beberapa orang yang tidak layak menjadi warga Malaysia apabila menghina dan mengeji anggota keselamatan yang bertugas.

Kita yang berada di luar kawasan red zone dengan mudah memandang remeh tugas anggota keselamatan.Bayangkan situasi pencerobohan bersenjata berlaku di Kuala Lumpur,Ipoh,Kuantan atau Kota Bharu.Siapa yang bakal memegang senjata berhadapan dengan penceroboh-penceroboh ini?

Yang pastinya kita orang awam hanya terfikirkan satu perkara;mencari tempat perlindungan.Itupun nasib baik kalau penceroboh memahami undang-undang.Rasanya orang awam pun bakal jadi mangsa penceroboh yang dahagakan darah sesama Islam.Tolong hormati kerjaya mereka yang sentiasa menggadai nyawa.

 

Pertikaian

1.Tak kurang juga ada pihak yang mempersoalkan prosedur menangani konflik,dimana diperingkat awal PDRM dipertanggungjawabkan,kenapa bukan ATM.Jawapannya boleh ditemui di internet.Ada pihak yang prihatin telahpun mengulas SOP yang digunakan dengan panjang lebar,tak perlulah soalan yang sama diulangtanya sampai dua minggu.

2.Kelonggaran kawalan sempadan juga menjadi persoalan.Ini diakui kelemahan pihak kita yang kekurangan anggota dan kelengkapan.Ditambah lagi warga Filipina memang ramai di Sabah,mereka mudah sahaja menyamar sebagai nelayan ataupun sebagai penduduk Sabah.Kerajaan telahpun mengambil langkah segera dengan menambahkan kekuatan anggota dan kejadian ini mengukuhkan lagi jawapan kepada keperluan untuk mengetatkan tahap keselamatan di Malaysia Timur.

3.Isu kepakaran pasukan VAT69.VAT69 adalah pasukan khas terlatih yang telahpun diajar pelbagai teknik pertempuran urban mahupun gerila.Usah dipertikaikan lagi soal dua anggota VAT 69 yang gugur terkena tembakan sniper,kerana pihak penceroboh menggunakan kaedah paling keji dalam peperangan dengan berpura-pura menyerah diri.Salam takziah dan Al-Fatihah untuk semua wira-wira negara yang gugur mempertahankan kedaulatan tanah air.

4.Rasanya pertikaian ini yang paling tidak berfaedah.Agak ramai yang mempersoalkan kewajaran anggota tentera menaiki pesawat tambang murah Air Asia.Agak menyedihkan ianya juga menjadi bahan jenaka pihak tertentu yang menangguk di air keruh.Pesawat pengangkut C130 Malaysia hanya sesuai membawa kargo dan mempunyai bilangan kerusi yang sedikit,sedangkan tujuh batalion perlu dibawa ke Sabah dengan kadar segera.Satu batalion bersaiz lebih kurang 720 anggota.Naik helikopter?Kapal?Air Asia paling sesuai dan selesa.Diulangi,sesuai dan selesa.

5.Aset pasukan keselamatan Malaysia.Setakat ni belum ada kedengaran secara serius,mana-mana parti politik mempertikaikan aset ketenteraan negara kita lapuk atau sebagainya.Sebabnya mereka baru sedar dari mimpi siang hari bahawasanya pembelian aset-aset baru angkatan tentera adalah relevan untuk menghadapi ancaman yang tidak terduga seperti ini.Sebelum ini masih ramai yang alpa dengan keamanan Malaysia sehingga mengatakan Malaysia tiada musuh.Apa juga pembelian dianggap pembaziran wang rakyat.harapan aku,barang siapa juga yang menjadi pemerintah,janganlah soal pertahanan diletakkan di tempat bawah.Aset pertahanan adalah ‘insurans’ negara.

 

Tak lama lagi LIMA akan berlangsung,dan topik calon pesawat MRCA Malaysia akan kembali hangat.Dari beberapa sumber pembacaan,hanya tiga calon yang sedang diperhatikan dengan teliti iaitu Dassault Rafale(Perancis),Eurofighter Typhoon(Eurofighter GmbH) dan F/A 18 Super Hornet(USA).

Tidak lupa juga pihak Malaysia memerhatikan perolehan Rafale sebanyak 126 unit oleh India Air Force sebagai sandaran.Apapun pilihan Malaysia nanti,pastinya yang terbaik dari segi keupayaan dan program offset yang ditawarkan.

Sebagai orang awam,aku sentiasa yakin dengan keupayaan anggota keselamatan kita.Sama-samalah kita doakan segalanya berjalan lancar,dan hargailah keamanan hidup berbilang bangsa di bumi bertuah ini.

Post a Comment